BIJ werken

Activiteiten & Projecten

Met Houtense Bijzaken ontplooien we allerlei activiteiten. Mét elkaar en voor de bijtjes en de bloemen.

We zoeken in samenwerking met de gemeente en buurtbewoners naar geschikte locaties in Houten om het ‘grasfalt‘ te verbloemen. Oftewel, gras eruit, bloemen erin. Daarmee ontstaan er door heel Houten heen bijenoases, waar bijen, maar ook vlinders en allerlei andere insecten zich te goed kunnen doen.

Daarnaast kijken we ook naar geschikte plekken om de bijen zich te laten voortplanten. Dat doen we door o.a. bijenhotels te vervaardigen i.s.m. De KrachtFabriek. Wilde bijen leggen hun eitjes echter nog vaker onder de grond. We kunnen ze hierbij ook helpen door bijv. langs de sloten stukken ‘vruchtbaar’ te maken én laten.

Wil jij ook meewerken, meedoen, BIJdragen? Laat het ons weten via de contactpagina.

Op het BIJgaande kaartje kun je zien welke locaties er in Houten inmiddels zijn ontwikkeld. En er komen er nog meer!Biodiversiteitsbeleving met BIJwerkingen

Je kunt natuurlijk op allerlei manieren genieten van de ‘bloemetjes & bijtjes’, maar wat is er nou leuker om dat al wandelend of fietsend te doen. Het is gezond om lekker naar buiten te gaan en mooi om dit te combineren met een stukje natuur en biodiversiteitsbeleving.

We hebben speciaal daarvoor een mooie wandelroute (6,4 km) en fietsroute (13,9 km) uitgestippeld die leiden langs de door ons ontwikkelde locaties. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en BIJwerkingen. Deel je die met ons, bijv. door ons te taggen op social media?

Fietsroute Houtense BIJzaken

Fietsen?

Begin- en eindpunt is station Houten, met wat lusjes zodat je ook een deel van de route kunt fietsen.

De route gaat via de Slinger richting Molenzoom, dan rechtsaf -parallelweg spoor (Maalderijpad)- langs het veldje bij de boom tegenover de Rabobank, gaat langs de Rabobank en dan via de 5-Wal (hoge fietsbrug over het spoor) naar Houten-Zuid, station Castellum, slingert naar het Duinmeer, Ballonnenveld, dan een uitstapje naar de Lindeboom en via de Fontein weer terug naar Castellum en via Molenzoom aan de andere kant van de weg naar eindpunt station Houten.

Je kunt de route ook een klein avontuurlijk tintje geven door bij het ballonenveld een klein stukje ‘off road’ te gaan en naar de oevers te fietsen (lopen kan natuurlijk ook), die inmiddels al goed begroeid zijn.

Heb je op je smartphone een speciale app voor fietsroutes?
Download dan de fietsroute als GPX-bestand.

Extra tip!

De Lindeboom maakt ook deel uit van het initiatief ‘fietsen voor mijn eten’ in onze regio. De route loopt ook vlak langs ‘Lekkers van Sjem’ (Het Rond 33A) en ‘De Kniphoek van Wijk’ (Bloesemtuin 15).

Kijk voor de volledige route op : https://fietsenvoormijneten.nl/regio/kromme-rijnstreek/

Wandelroute Houtense BIJzaken

Wandelen?

Heb je op je smartphone een speciale app voor wandelroutes? Download dan de wandeling als GPX-bestand.