In het nieuws

Ontgroening in Houten

Houtense BIJzaken

U heeft het misschien al gezien, op diverse plekken in Houten worden ‘grasfalt’ velden omgetoverd tot prachtige bloemrijke plekken. Samen met de provincie, gemeente en omwonenden maken de vrijwilligers van de ‘Houtense Bijzaken’ velden geschikt om in te zaaien met zaadmengsels van kleurrijke inheemse meerjarige bloemen. In het voorjaar zal de verbloeming zichtbaar worden, met talrijke en verschillende bloemen, die de biodiversiteit in Houten zullen bevorderen. Deze vrolijke bloemenpracht zullen wilde bijen, vlinders en andere soorten leven aantrekken. Het doel is om een lint van bijen oases te realiseren in Houten.

Bij de velden hangen briefjes met uitleg over het initiatief. En u zult zien dat niet alleen Houtense Bijzaken aan het verbloemen is, ook de gemeente heeft diverse velden aangepakt. En dit zal voortgezet worden. Het seizoen om te zaaien loopt nu ten einde, maar volgend jaar rond oktober worden er weer andere velden verbloemd.

Naast inzaaien, zullen de vrijwilligers ook elk jaar maaifeesten organiseren. Bij deze maaifeesten zijn omwonenden van harte welkom! Zo rond september worden de velden met een balkmaaier aangepakt. Een deel zal niet gemaaid worden, zodat insecten en vogels daar nog voedsel vandaan kunnen blijven halen. En als het gemaaid is, ontstaat er geen kale plek aarde. De planten gaan zich namelijk voor de winter weer ontwikkelen, dus het blijft groen.

Houten is een bijvriendelijke gemeente en heeft de titel “Houten Zoemt” gekregen. De verschillende organisaties blijven eraan werken om Houten van nog meer bloemenpracht te voorzien en de biodiversiteit verder te bevorderen. Kijk op www.houtensebijzaken.nl voor meer informatie.

Wil je meehelpen of meedenken? Laat het ons weten!

Gepubliceerd in ’t Groentje (Houtens Nieuws), maandag 23 november 2020

“We gaan het verbloemen”

Bijen, en insecten in het algemeen, hebben het moeilijk in onze moderne gecultiveerde natuur. Een aantal Houtenaren trekt zich het lot van deze gevleugelde vrienden aan en heeft de werkgroep Houtense Bijzaken opgericht. Met het toekennen van een forse subsidie kan de werkgroep haar actieplan in uitvoering nemen en zal het in Houten voor veel bijen een stuk leefbaarder worden.

Houtense BIJzaken in 't Groentje
Ronald Verbeek en Barbera Blokland bij een bijvriendelijk ingezaaid perk. Foto: Richard Thoolen

“Van grijs en groen naar bloem”

Bewoners van het Sparrenhout hadden het idee opgepakt een stukje nutteloze verharding te ontstenen en het naastliggende stukje gras in hun straat te ontgroenen. Dit stukje gemeentegrond van ongeveer 50 m2 is zaterdag 13 maart dan ook omgevormd tot een prachtige biotoop. De bewoners hebben diverse struiken geplant en verschillende inheemse bloemen ingezaaid. Struiken en bloemzaden zijn geschonken door de Houtense Bijzaken. Later worden er ook nog eens verscheidene kruiden aan toegevoegd.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Houtense BIJzaken aan het werk
Weg met de stenen! Foto: William Baars