BIJ verhalen

BIJzondere waarnemingen!

Zaterdag 1 mei

Het zou een mooie dag worden. Erwina en Fren gingen op de fiets naar de Heemsteedsebrug, op weg naar hun afspraak met Kees Goudsmit (entomoloog). We hadden om 11:00 uur afgesproken dus om half elf op pad. De weersvoorspellingen waren goed. Toch zakte de moed in onze schoenen, omdat er onderweg wel wat bewolking kwam aanzetten en we de eerste druppels al voelden. Ook was de wind erg aanwezig, met tegenwind naar onze afspraak.

Daar aangekomen duurde het niet lang of Kees kwam er aan gefietst. Wat een mooie plek! Veel bramenstruiken, gewone Ereprijs , witte dovenetel, verschillende kleuren smeerwortel, paardenbloemen en koolzaad. De zon brak door en wat er toen gebeurde is met geen pen te beschrijven. Waar ze vandaan kwamen? We hadden geen idee, maar het gonsde van de insecten. En niet alleen dat gonsde, bijna in koor riepen we “KIJK!“. En dat gebeurde vaak, dan door Kees of door één van de meiden. Het ontdekken van een bij (sommige zijn zo groot als een mier) is al lastig, maar het vangen nog veel moeilijker.

Ja daar… Hoppa, stok omhoog, neerdalen, punt van het net omhoog zodat ze naar boven vliegen, en dan gaan pakken. En dat is een kunst, van de 10 bijen die we vingen ontsnapte de helft. Kees doet dat beter, ziet ze snel, vangt ze snel en steekt zijn hoofd in het net, je knippert met je ogen en hij heeft ze vast. Wat een kennis en snelheid heeft hij.

De Steenhommel kwam voorbij, Zandbijen, Wespbijen, Grasbijen en Viltbijen werden ook van dichtbij bekeken. Maar het mooiste van de dag was de ontdekking van de Bruine Rouwbij, niet één maar tientallen, onder de brug in het zand verschillende nestplaatsen van de Gewone Sachembij. De Bruine Rouwbij parasiteert op de Sachembij. Alle 3 waren we onder de indruk. Deze plek is niet ver van Houten, hopelijk weten deze 2 bijensoorten Houten weer te vinden in de toekomst.

Op het moment dat de energie op was bij Fren en Erwina, en besloten dat ze naar huis zouden gaan, vindt Kees de Groene Zandbij! Een zeldzaam exemplaar. Door waarnemingen.nl is de vondst bevestigd.

Een zeer leerzame dag, vol bewondering voor de natuur en genoten van elke minuut. Het monitoren/determineren van vliesvleugeligen is geen gemakkelijke taak. Maar wat is het interessant, de smaak naar meer is gewekt en hopelijk kunnen we uiteindelijk met een gerust hart beoordelen met welke bij we te maken hebben.

Tot de volgende keer, gegroet Fren en Erwina.


Wat zoemt er in het struikgewas?

Aan de Molenzoom hadden we al op diverse plaatsen de voorbereidingen getroffen voor bloemenveldjes. Dit vullen we aan met bijvriendelijke struiken en bomen om de biodiversiteit een ‘boost’ te geven. Daarom hebben wij gekozen voor allerlei soorten: spaanse aak, gele kornoelje, rode kornoelje, hazelaar, meidoorn, kardinaalsmuts, liguster, sleedoorn, vuilboom, amandelwilg, semperflorence, boswilg, gelderse roos, tamme kastanje, hondsroos, krent, hulst, vogelkers, wegedoorn, zwarte bes , kruisbes, egelantier, winterlinde en gaspeldoorn. Het zijn allemaal inheemse soorten, ze verlengen de bloeiboog mooi en geven de insecten schuil- en broedgelegenheid. Een prachtige verzameling toch?

Er is van alles aangeplant. Zie je al wat groeien en bloeien? Maak een mooie foto, deel deze op Facebook, Instagram of Twitter en tag ons. Worden we blij van! Wil je meer informatie? Laat dan even een berichtje achter via de contactpagina.


Aanleg bloemenveldjes

I samenwerking met de gemeente Houten zijn er diverse locaties aangewezen om het grasfalt te verbloemen. Voordat de bijen en wijzelf ook van de bloemen kunnen genieten, moet er nog wel wat werk verzet worden. Stap voor stap komen we verder. Hieronder een kleine impressie van het werk aan het Duinmeer en bij de Rabobank.

Harken – Zaaien – Walsen op de Molenzoemmm

Op zaterdag 31 oktober heeft een groep vrijwilligers van de Houtense Bijzaken de middag gezellig, nuttig en gezond besteed.

De gemeente Houten had langs de Molen al diverse stukken ‘grasfalt’ gefreesd. Wij hebben vervolgens op al deze stukken het inmiddels weer gevallen blad opzij geharkt, vervolgens ingezaaid met een mengsel van diverse één- en meerjarige bloemen en ten slotte met een wals er overheen gedanst.

Als het goed is kunnen we in het voorjaar gaan genieten van alle inspanningen en wordt de straat de Molenzoemmm. Wij zijn benieuwd naar jullie foto’s, filmpjes en reacties in het voorjaar. Deel ze met ons!


Maaifeest september 2020

In september is het tijd om te maaien. Voordat we maaien kunnen we nog veel zaden oogsten voor onze ‘zaadbank’, zodat we volgend jaar weer kunnen inzaaien en nog meer verbloemen in Houten.

Hieronder een korte impressie.